perjantai 12. kesäkuuta 2015

Syksyllä jatkuu!

Kuuden kuukauden hämmästelyn jälkeen harjoitteluni alkaa olla pulkassa. Olen ollut onnekas saadessani suorittaa kaikki puuttuvat kemiantekniikan harjoitteluni panimolla, joka ei ole päästänyt minua liian helpolla. Onneksi täällä on myös hyvä työporukka. Sain heiltä läksiäislahjaksi mielenkiintoisen Suomalaiset pienpanimot kirjan, joten oluen opiskelu ei taukoa kesäksi. Panimo jää nyt kuitenkin kesälomalle, ja syksyllä touhut jatkuvat opetuksen ja kehittämisen merkeissä. Syksyllä testailen ja pähkäilen panimoa opinnäytetyöhöni, jonka aiheena on pienpanimon käyttöönotto.

Kiitos Hakalan Antille hienosta karikatyyristä! Kai se on
lähdettävä Tour de Bièrelle.
Viime kirjoituksesta on vierähtänyt hetkinen, ja tällä aikaa on ehtinyt tapahtua paljon. Jonkinlaisia kehitysideoita listailin huhtikuussa tänne, mutta aika on selkeyttänyt asioita. Mitään käytännön ratkaisuja ei panimoon ole vielä rakennettu, mutta tässä on ainakin kesä ja syksy hyvää aikaa kypsytellä asioita päässä ja voi olla, että uusia ideoita tulee taas lisää. Kun syksyllä aloitan opinnäytetyön panimon käyttöönotosta, ajatukset kiteytyvät.

Uusiin ideoihin, jotka tulevat kehittämään panimoa, kuuluu esimerkiksi uusi siivilöintiratkaisu. Vaikka venttiilisiivilöity vierre näyttää kirkkaalta laskiessaan kattilasta siiviläastialle, vierteessä on kuitenkin liikaa sameutta. Pääsemme sameudesta eroon samalla tavalla kuin moni muukin pienpanimo: kierrätämme ensimmäiset likaiset litrat takaisin ylös mäskikakun päälle kattilaan. Kun kävimme Nokian panimolla vierailulla, saimme panimomestari Riitta Sulkamalta arvokkaan huomion vierteen pumppausnopeudesta ja siivilöinnin jälkeisestä vierteen happamuudesta. Vierteen koostumus on herkkä liian raivokkaalle pumppaamiselle, joten määritin panimon hiottuihin ja yksinkertaistettuihin ohjeisiin alhaisen pumppausnopeuden. Jatkossa opetustoimintaan varmaankin sisällytetään myös pH-mittaus.

Siivilöinnin jälkeen mäskäyskattilassa olevasta mäskistä pitää päästä eroon. Olemme aiemmin laskeneet mäskin siiviläastiaan, mutta se on ollut liian sotkuista puuhaa. Kokeilimme kevään viimeisessä olutajossa huuhdella mäskin kattilasta suoraan ämpäriin, kun otimme siiviläastiaan johtavan paksun putken irti kattilasta. Kattilan puhdistaminen onnistui paljon vaivattomammin, mutta mikäli kattilaa jatkossakin puhdistetaan tällä tavalla, panimoon kannattaa tehdä pari putken siirtämistä helpottavaa teknistä ratkaisua, joita ehdotti Keudan pienpanimon panimomestari Seppo Sälpäkivi.

Prosessiteollisuuden kesäpäivillä Uudessakaupungissa ollessamme saimme hyviä ehdotuksia liittyen oluen kirkastamiseen Vakkasuomen panimon Ville Kärjeltä. Oluessamme on ollut ongelmia hiilihapon muodostumisen suhteen, ja se voi johtua siitä, että kylmässä tapahtuneen selkeytyksen jälkeen olemme pullottaneet oluen ja pistäneet sen pullokäymään heti jääkaappiin, jolloin hiiva ei ole kylmän kankeana jaksanut herkutella sokerilla. Uutena ideana on selkeyttää olut pääkäymisen jälkeen siten, että se jäähdytetään kylmäkoneikolla ja glykolilla toimivan toisiojäähdyttimen läpi noin neljään asteeseen ja vuorokauden käymisastiassa seisomisen jälkeen laskeutunut sakka lasketaan pohjalta pois. Sitten homma toistetaan. Kahden jäähdyttämisen ja sakan laskemisen jälkeen olut pullotetaan sokerin kera ja sen annetaan muodostaa hiilihappoja pari viikkoa lämpimässä, ennen kuin pullot pannaan jääkaappiin.

Toisiojäähdytintäkin tässä on ehditty testaamaan kahteen otteeseen, mutta näillä kerroilla emme onnistuneet jäähdyttämään olutta tarpeeksi. Ensin kokeilimme melkein 90 asteisen vierteen jäähdytystä pelkällä toisiojäähdyttimellä, koska emme huomanneet, että vierre on tarkoitus jäähdyttää ensin vesijohtovedellä niin viileäksi kuin mahdollista. Toisella kerralla 0,5 asteinen glykoli ei kyennyt jäähdyttämään 25 asteeseen jäähdytettyä vierrettä kovin paljoa alle 20 asteen. Seuraavalla kerralla täytyy kokeilla jäähdyttää ensiöjäähdyttimellä enemmän ja antaa toisiojäähdyttimelle alempi asetusarvo, vaikkapa -4 astetta.

Paljon on siis tehtävää ja kiva ei lopu kesken. Voi olla, että jatkan tätä blogia vielä syksyllä opinnäytteeni tuoksinassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti