perjantai 24. huhtikuuta 2015

Opetusta ja kehitystä

Tredun pienpanimolla on huhtikuun aikana päästy kokeilemaan jo sen perimmäistä tarkoitusta, eli prosessin opettamista. Kahdessa eri ajossa on ollut mukana yksi oppilaspari, joka on suorittanut olutajon alusta loppuun suullisten tai kirjallisten ohjeiden avulla. Kirjalliset ohjeet ovat olleet jo jonkin aikaa olemassa, mutta ne ovat myös muuttuneet ja muutettavaa löytyy yhä. Oppilaiden kanssa tehdyt ajot sujuivat hyvin ja ne olivat hyvää aikaa testata ohjeiden raakaversioita käytännössä.

Oluesta on viimeaikoina tullut yleensä muuten ihan kohtuullista, mutta suurin osa pulloista ovat jääneet ilman hiilihappoja ja ne ovat makeita, koska pullokäymistä varten lisätty sokeri ei ole käynyt. Syynä tähän voi olla se, että jälkikäymisastian pinnalta lapottu pienehkö määrä olutta ei ole sisältänyt tarpeeksi hiivaa. Jälkikäymisessä olut siis selkeytyy, ja muun muassa hiiva laskeutuu jälkikäymisastian pohjalle. Ratkaisuna ongelmaan kokeilimme eilisessä pullotuksessa ottaa suuremman määrän olutta (noin 10/26 l) pullotuskanisteriin, jotta hiivaa tulisi joukkoon tarpeeksi. Pullotuskanisterissa olut sekoitettiin tasalaatuiseksi, ja sen jälkeen siitä lapottiin muutama pullollinen jääkaappiin pullokäymään.

Panimossa riittää vielä testattavaa ja kehitettävää, vaikka sillä olutta kyetäänkin tekemään. Jäähdytys toisiojäähdyttimellä on vielä kokeilematta. Toisiojäähdytin toimii kompressorilla ja sen jäähdytysaineena on vesijohtoveden sijaan melkein 100 litran tankin sisällä olevaa etanolin ja veden seosta. Jäähdyttimellä on tarkoitus jäähdyttää lager- eli pohjahiivatyyppisten oluiden vierrettä huoneenlämpötilaa huomattavasti matalampiin käymislämpötiloihin. Vaikka jäähdytys lagereiden kohdalla tapahtuukin panimolaitteistossa, itse käyminen tapahtuu erillisessä käymisastiassa jääkaapissa, koska alhaista käymislämpötilaa ei voida ylläpitää panimon käymisastioissa.

Kehittäminen ja testaaminen kulkevat käsi kädessä, sillä kun uusia ominaisuuksia lisätään, ne tulee tietysti testata ja mitä todennäköisimmin kehittää edelleen. Oluen ilmastamista varten voi olla hyvä asentaa elintarvikehappiventtiili, tehokkuuden lisäämiseksi kannattanee asentaa kattilalle ja jäähdyttimelle eristyksiä, vierresäiliö voisi tehdä prosessista sujuvamman ja virtausmittari kertoisi kätevästi kierrätetyt tilavuudet. Voi olla, että osaa ehdotuksista ei toteuteta tai joitain muita ideoita tulee lisää, mutta joka tapauksessa panimo aina vain paranee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti