keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Opinnäytetyö pienpanimon käyttöönotosta on valmis!

Opetus jatkui taas syyslukukaudella kesän haudottua ajatuksia paremmasta panimosta. Ohjeiden parantelujen jälkeen oluen teko oli hieman sujuvampaa. Samalla kun opiskelijat puuhasivat laitteen kimpussa kukin vuorollaan, tein opinnäytetyön koeajoja. Olutta tehtiin usein tavalliseen tapaan, mutta tein samalla mittauksia ja sain palautetta ohjeista ja käytänteistä. Opinnäytetyö on nyt valmis, ja se on luettavissa Theseuksessa: https://www.theseus.fi/handle/10024/103293. Työn liitteinä ovat tekniset tiedot sekä paranneltu ajo- ja pesuohje.

Tässä muutamia asioita, joita saatiin selville opinnäytetyöni aikana:
  • Panimon lämpötilamittari näyttää liian alhaisia lukemia -> ohjeellisten asetusarvojen muuttaminen.
  • Lämpötila heilahtelee mäskäyksessä, keitossa ja jäähdytyksessä -> logiikkamuutokset.
  • Käymisastioissa ei ole jäähdytystä -> pohjahiivaoluen kierrättäminen jäähdyttimen läpi pääkäymisen ajan onnistuu.
  • Myös oluen jäähdyttäminen kirkastumisen tehostamiseksi onnistuu.
  • Panimon suodatin tuli testata -> suodatin toimii, mutta tukkeutuu riittämättömän kirkastamisen vuoksi.

Opinnäytetyö oli melko laaja, mutta siitä huolimatta moni asia jäi vielä selvittämättä. Panimosta ja käytänteistä löytyy varmasti yleisesti joka kohdasta jotain kehitettävää, mutta tärkeitä asioita ovat esimerkiksi nämä:
  • Maltaiden erotukseen tulisi kehittää menetelmä, jolla saataisiin aluksi siivilöityvä samea vierre siirrettyä hellävaraisesti takaisin kattilaan, jotta suodattava mallaskakku ei rikkoutuisi.
  •  Keitossa syntyvä rupa tulisi erottaa vierteestä keiton jälkeen -> whirlpool-erotuksen kokeileminen kattilassa.
  • Vierteen ja oluen oikea pumppausnopeus tulisi selvittää, sillä turbulenttinen virtaus voi olla niiden laadulle haitallista.
  • Varsinkin keitossa ja mäskäyksessä menee hukkaan paljon lämpöä -> lisäeristyksen toteuttamista tulisi selvittää.

Opinnäytetyö oli minulle ja Tredulle antoisa, ja kertyneellä tiedolla ja käyttöohjeilla on hyvä lähteä kehittämään panimotoimintaa eteenpäin. Keskeneräisistä asioista voi mahdollisesti kehitellä opinnäytetyön tai pari. Kiitos ohjaajilleni, Tredulle, Novidalle, Keudalle, Sybimarille, Pyynikin käsityöläispanimolle, Nokian panimolle ja Vakka-Suomen panimolle avusta aloittavan pienpanimon käyttöönotossa. Hyvää Joulua!

Mitähän nuo tontut ovat nielleet?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti