maanantai 12. tammikuuta 2015

Panimo on täällä

Tervetuloa Tredun pienpanimon aloittelevaan blogiin. Sivustoon päivitellään talven ja kevään aikana panimon käyttöönoton eri vaiheita ja tietoa.

Projekti on saanut ainakin kaksi merkittävää askelta: Kuvassa komeileva panimo saapui joulukuun puolessa välissä kirjaimellisesti
ryminällä Koivistonkylään tuulikaapin maton pistäessä kovasti vastaan ja viime viikolla se kytkettiin vesijohtoverkkoon.

Kuvan pömpelistössä edustaa panimon elintärkeät osat: vasemmalta alkaen ylhäällä ovat mäskäyskattila, ensiöjäähdytin, toisiojäähdytin ja niin ikään alhaalla siiviläastia, käymiskattila 1 ja käymiskattila 2. Aineen- ja lämmönsiirrosta vastaa säiliöiden välissä  risteilevät putkistot ja toivottavasti mahdollisimman pian oikeanlaisesta automaatiosta vastaa oikealla oleva harmaa säädin. Panimoa varten on hankittu jo myös tiheysmittari, lämpömittareita ja kuvan pahvilaatikosta pilkottava suodatin.

Päätimme aloitella oluen valmistusta pilsner-tyyppisellä oluella, sillä sitä on helppo valmistaa. Lagereihin eli pohjahiivaoluisiin luettavaa pilsneriä oluesta tulee, kun maltaiksi valitaan pilsner-maltaita ja oluesta tulee vaaleaa ja kirkasta. Lisätietoa pilsneristä: http://www.germanbeerinstitute.com/pils.html. Aluksi olutta pannaan laboratoriossa pienessä mittakaavassa, ja prosessia testataan kierrättämällä pelkkää vettä. Oluesta tavoitellaan tulevan noin 5-tilavuusprosenttista alkoholin suhteen.

1 kommentti: