tiistai 3. maaliskuuta 2015

Teknisiä ongelmia siivilöinnissä

Sameaa ja kirkkaampaa vierrettä.
Oluen ystävillä riitti haasteita viime torstaina, kun yritimme tosissamme saada aikaan käyvää vierrettä. Aloitimme panimon sisäänajossa auttavan Hakalan Antin kanssa aamulla valmistelevat toimenpiteet, kuten desinfioinnin ja huuhtelut. Iltapäivällä pääsimme mäskäämään ja lopulta siivilöimään. Sitten alkoivat ongelmat.

Mäskäys onnistui tällä kertaa aika hyvin, kun opimme hallitsemaan lämpötilaa paljon paremmin kuin viime kerralla, lämpötila ei heitellyt enää paljon eikä mäskäyskattilaan tarvinnut lisätä suuria määriä vettä tasoittamaan lämpötilaa. Pohjaventtiili alkoi vuotaa pari kertaa, mutta onneksi tajusimme tilanteet viimehetkillä, eikä nesteen käväiseminen siiviläastialla vaikuttanut onneksi lämpötilaan paljoakaan. Venttiili kaipaa vähän säätöä, toivottavasti ei vaihtamista.

Hiukan yli tunnin lämmiteltyämme itse reseptoimaamme mäskiä aloitimme siivilöinnin. Mäski ryöpsähteli alkuun siivilälle, ja tasaisen virtauksen löytäminen oli vaikeaa ja vei aikaa. Ehkä siivilöinnin aikana olisi pitänyt pitää sekoitus päällä, jotta maltaat eivät olisi pakkautuneet pohjalle häiriten virtausta ja venttiilin säätöä. Virtauksen tulee olla tasainen ja pumppauksen hidasta, jotta pienempiä partikkeleita suodattava mäskikakku ei rikkoutuisi siivilän päällä. Kun pumppausta kokeili säätää nopeammaksi tai kattilasta tuli rajusti nestettä, maistohanan kautta tuli maltaita.

Siivilän päällä ollutta suodattavaa
mäskikakkua, ravan pinnalle muodostuu
tehokkaasti suodattavaa limaa.
Nelisen tuntia siivilöityämme neste kattilassa oli edelleen maltaista. Osa maltaista on pieniä, ja ne kelluvat. Koska mäskäyskattilassa on tällaisessa kiertomäskäyksessä aina nestettä, kelluvat maltaat eivät koskaan pääse siiviläastialle. Siiviläastia on pienempi kuin mäskäyskattila, joten kaikkea ei saa kerralla laskettua ja huuhdeltua siivilälle. Saimme pelastettua talteen 24 litraa vierrettä lappoamalla siiviläastialta sihdin läpi saaviin. Keittelemme ehkä satsin humaloiden kera myöhemmin, ja laitamme käymään.

Vaikka tie harvemmin on suora ja haasteilta ei välty, hätä ei ole tämän näköinen. Kokeilemme ensi ajossa mahdollisesti toisenlaista siivilää, sillä nykyinen voi olla turhan tiheä, epätasainen tai se voi vuotaa reunan ja siiviläastian seinän väliltä herkästi. Koska siiviläastia on niin pieni, voisimme saada kelluvatkin maltaat huuhdeltua alas ja siivilöityä, jos otamme maistohanan kautta kirkastunutta vierrettä saaviin odottamaan keittämistä. Äärimmäinen vaihtoehto olisi nostaa mäskäyskattilaa, asentaa sen pohjalle mahdollisesti siivilä ja korvata nykyinen siiviläastia suuremmalla astialla, mutta kokeillaan ensin muita kikkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti